Partij van de Ouderen wil Amsterdams Plan van Aanpak bestrijding jeugdbendes

Duo-Raadslid Reenze van Brug: ‘Pak hele groep aan met het ‘je was erbij, je bent erbij’ principe

De Partij van de Ouderen in de Amsterdamse gemeenteraad heeft het helemaal gehad met de jeugdbendes die Amsterdam en dan metname Banne Buiksloot terroriseren.

Partij van de Ouderen woordvoerder veiligheid Reenze van Brug: “Dat bewoners zich al lange tijd niet meer veilig voelen in de wijk Banne Buiksloot en zelfs vrezen voor represailles bij het doen van aangifte is volstrekt onacceptabel”.

De Partij van de Ouderen pleit voor het gebruiken van de Voetbalwet waarbij het ‘je was erbij, je bent erbij’ principe gehanteerd kan worden.
“Het is voor de politie moeilijk om individuen aan te houden omdat de jeugdbendes in groepsverband hun misdrijven plegen. Daarom moet de hele groep worden bestreden met het ‘je was erbij, je bent erbij’ principe”, aldus Van Brug.

Plan van Aanpak

Daarnaast wil de Partij van de Ouderen dat burgemeester Van der Laan contact opneemt met zijn Haagse collega Van Aartsen. In de Hofstad is de speciale aanpak van criminele jeugdbendes succesvol, het aantal jeugdbendes daalde van 46 in 2009 naar 20 groepen in 2015.
Van Brug: “Bij de Haagse aanpak werken verschillende instanties samen en richt met zich niet alleen op individuele personen, maar ook op achterliggende problemen in de wijk waar de jeugdgroepen actief zijn.”

Bob Brakhoven, die namens de Partij van de Ouderen in de bestuurscommissie Noord zit, is blij met de actie van zijn partij: “Jeugdbendes die het leven van bewoners ondraaglijk maken, moeten met pek en veren de stad uit worden gejaagd”.
Ondergetekende heeft de eer, om namens de fractie van de Partij van de Ouderen, op grond van Artikel 45 van het Reglement van Orde voor de Raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1) Bent u bekend met de volgende berichten ‘Banne Buiksloot geterroriseerd door hangjongeren: Men durft ’s avonds niet meer over straat’ (1), ‘Meer politie naar Banne Buiksloot vanwege jeugdbende met 44 leden’ (2) en ‘Speciale aanpak Haagse jeugdbendes vanwege succes uitgebreid’ (3)?

2) Kunt u over heel Amsterdam duiden hoeveel jeugdbendes er actief zijn? Graag in uw antwoord de aantallen over de laatste vijf jaar en de wijken waarin zij actief zijn

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aaldersberg stelde in het AT5-programma Het Verhoor dat het moeilijk is om individuen aan te houden omdat de jeugdbendes veel misdrijven in groepsverband plegen.
3) Bent u bekend met de Voetbalwet waarbij hooligans aangepakt kunnen worden met het ‘Je was erbij, je bent erbij’ principe waarbij de hele groep wordt aangepakt? Zo ja, heeft u de bereidheid om de Voetbalwet toe te passen bij het bestrijden van Amsterdamse jeugdbendes?

In Den Haag werkt een speciale aanpak van jeugdbendes zeer goed. Met die aanpak is het aantal jeugdbendes sterk teruggelopen.
4) Heeft u de bereidheid om te bezien of de Haagse aanpak van jeugdbendes, waarbij men zich ook richt op achterliggende problemen in de wijk waar de jeugdgroepen actief zijn, in Amsterdam overgenomen kan worden? Zo ja, heeft u de bereidheid om in contact te treden met uw Haagse collega’s om uitleg te krijgen over hun succesvolle aanpak?

(1) ‘Banne Buiksloot geterroriseerd door hangjongeren: Men durft ’s avonds niet meer over straat’
http://www.at5.nl/artikelen/156671/banne_buiksloot_geterroriseerd_door_hangjongeren_men_durft_s_avonds_niet_meer_over_straat

(2) ‘Meer politie naar Banne Buiksloot vanwege jeugdbende met 44 leden’
http://www.at5.nl/artikelen/157511/meer-politie-naar-banne-buiksloot-vanwege-jeugdbende-met-44-leden-

(3) ‘Speciale aanpak Haagse jeugdbendes vanwege succes uitgebreid’
http://www.omroepwest.nl/nieuws/3179507/Speciale-aanpak-Haagse-jeugdbendes-vanwege-succes-uitgebreid

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF
Met je abonnement verkrijg je onze nieuwsbrief met het laatste nieuws en achtergronden van de Partij van de Ouderen fractie Amsterdam. Daarnaast kun je actief meestemmen met de belangrijkste beslissingen die wij nemen in de gemeenteraad van Amsterdam. Dus aarzel niet en stem mee!
Wij haten spam. Je email zal door ons nooit worden gedeeld met anderen.
Gelabeld als:
Loading...