Geef Amerikaanse documentairemaker geen podium om onze Zwarte Piet te beschadigen!

De Partij van de Ouderen in de Amsterdamse gemeenteraad heeft het helemaal gehad met een kleine groep Zwarte Pietenhaters die nu al enige jaren een oer-Hollands kinderfeest, wat niets van doen heeft met welke vorm van racisme dan ook, met succes probeert te verstieren. Nu heeft een Amerikaanse documentairemaker van CNN zelfs besloten om een anti-Zwarte Pietenfilm te maken waarbij hij ons kinderfeest wereldwijd probeert weg te zetten als Nederlands ‘dirty little secret’, om daarmee een klap uit te delen aan de Nederlandse toeristische sector. Deze zelfingenomen Roger Ross Williams wil het bewust beschadigen van de Nederlandse economie gaan verwezenlijken vanuit Amsterdam, waar hij zijn eigen productiemaatschappij wil gaan vestigen. Ook wil hij een interview met burgemeester Eberhard van de Laan. De Partij van de Ouderen is klip en klaar over de houding die richting deze filmmaker moet worden aangenomen: ‘Geen enkel podium’!

PvdO-fractievoorzitter Wil van Soest: “Al langer erger ik mij aan de kleine groep mensen die een haatcampagne is begonnen tegen de fantasiefiguur die Zwarte Piet is. Tot voorkort heb ik gedacht dat één van onze weinige feestelijke tradities, welke het Sinterklaasfeest is, deze hetze wel zou overleven, maar nu er zelfs een Amerikaanse documentairemaker in Amsterdam is neergestreken om ons kinderfeest geweld aan te doen acht ik de tijd rijp om als politieke partij stelling te nemen tegen deze stemmingmakerij: ‘Handen af van onze Zwarte Piet’! We willen dat de gemeente Amsterdam op geen enkele manier zal bijdragen aan het faciliteren van een filmmaker die erop uit is om de Amsterdamse toeristische sector te beschadigen. Daarnaast roepen we burgermeester Van der Laan op om het door de documentairemaker gewenste interview te weigeren.”

De Partij van de Ouderen stelt dat het andere politieke partijen in de Raad zal sieren om zich ook achter een oer-Hollandse traditie te scharen, zodat het Sinterklaasfeest, mét Zwarte Piet, nog in lengte der jaren kan worden gevierd.

“Wat is, als we meegaan in het uitbannen van een fantasie het volgende dat we in de ban gaan doen? Blanke vla? Vlaamse friet? Old Amsterdam? Franse kaas? Vietnamese loempia’s? Duitse Herders? Haagse hopjes? Amsterdams zwart? Het wordt tijd dat we weer eens normaal gaan doen en de kinderen laten genieten van een prachtig kinderfeest”, aldus Van Soest.

Ondertekende heeft de eer, om namens de fractie van de Partij van de Ouderen, op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Amerikaan maakt documentaire over ‘schokkend’ feest met zwarte pieten (*)?

De Amerikaanse filmmaker noemt het Sinterklaasfeest Nederlands ‘dirty little secret’

2) Hoe kijkt u aan tegen dit statement en bent u voornemens om onder druk van een kleine groep Zwarte Pietenhaters het Sinterklaasfeest (verder) te veranderen, waarmee u dan geweld doet aan een oer-Hollands kinderfeest?

De Amerikaanse filmmaker stelt dat Nederland en daarmee Amsterdam, waar hij zijn productiemaatschappij wil vestigen, wat zal merken van zijn film. ‘Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie’

3) Heeft u de bereidheid om deze filmmaker, die er op uit is om zowel Zwarte Piet als de Nederlandse / Amsterdamse economie te beschadigen, op geen enkele wijze te faciliteren en om niet mee te werken aan het gewenste interview dat de filmmaker wil arrangeren met onze burgervader? Zo neen, waarom niet?

4) Heeft uw college de bereidheid om zich voor de volle 100% achter Zwarte Piet te scharen en niet meer in discussie te gaan met groeperingen, zoals actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die onze traditie willen ontmantelen? Zo neen, waarom niet?

(*) ‘Amerikaan maakt documentaire over ‘schokkend’ feest met zwarte pieten’, Parool, 23 februari 2015

 

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF
Met je abonnement verkrijg je onze nieuwsbrief met het laatste nieuws en achtergronden van de Partij van de Ouderen fractie Amsterdam. Daarnaast kun je actief meestemmen met de belangrijkste beslissingen die wij nemen in de gemeenteraad van Amsterdam. Dus aarzel niet en stem mee!
Wij haten spam. Je email zal door ons nooit worden gedeeld met anderen.
Loading...